Televizija v živo

Ponudnik vitaminov Pas

Kategorija: Znanost
Ponudnik vitaminov Pas
Avtor: gpecar               Objavljeno: 2010-06-06 15:02:10

Vitamini so organske snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa in za uravnavanje presnovnih procesov, ki se dogajajo v človeškem telesu. Vitamini so potrebni tudi za rast, razmnoževanje in pravilno delovanje tkiv in organov. Človeško telo ne more sintetizirati vitaminov ali pa jih ne sintetizira v zadostnih količinah, zato mora človek jesti uravnoteženo hrano.

Ultravijolični žarki pospešijo tvorbo vitamina D v koži, zato se je predvsem v zimskem času potrebno nastavljati vsakemu sončnemu žarku, ki prodre skozi oblake. Vitamin D pa lahko pridobite tudi s prehrano in tako lahko pozimi v svoj jedilnik vključite več gob, jajc, mlečnih izdelkov, žitaric ali prehranskih dopolnil za pridobivanje mišic. V črevesju so bakterije, ki ustvarjajo vitamin K, ki ima izjemno pomembno nalogo pri strjevanju krvi. Torej, če v telesu primanjkuje vitamina K, to močno vpliva na nastanek protobina, katerega glavna naloga pa je prav strjevanje krvi. V tem primeru nam primanjkujejo prav vitamini kateri so izjemno pomembni pri poškodbah.

Prav tako, kot vsi drugi vitamini, so pomembni tudi vitamini skupine B (B1, B2, B6, B12,). Dokazano je, da se pomanjkanje skupine vitaminov B pojavlja pri ljudeh s psihosomatskimi boleznimi. Vitamini B tako uravnavajo psihološko delovanje, prispevajo k normalnemu delovanju živčnega sistema, obnavljajo pa tudi sluznico. Ob jemanju B kompleksa pa so tudi nohti, koža in lase bolj zdravi in sijoči.

Vitamini v telesu imajo svojo vlogo. Noben vitamin ne more nadomestiti drugega vitamina ali kateregakoli drugo hranilo. Človeško telo ne more delovati brez osnovnih vitaminov.

Več o tem članku: Ponudnik vitaminov Pas

Bookmark and Share


Nazaj na Znanost

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj