Televizija v živo

Ultrazvok ščitnice in celotnega vratu

Kategorija: Znanost
Ultrazvok ščitnice in celotnega vratu
Avtor: radlesic               Objavljeno: 2019-02-18 15:00:01
Ultrazvok je naprava, ki se pogosto uporablja v medicini za najrazličnejše preglede, preiskave. Gre za napravo, s katero zdravnik specialist pregleda notranje organe v človekovem telesu in mehka tkiva v telesu pacienta, in to s pomočjo zvočnega valovanja z visokimi frekvencami. Med mehka tkiva, ki se pregledujejo z ultrazvokom, sodi tudi ščitnica. Slednje je žleza, ki sodeluje pri skoraj vseh procesih v telesu in če ta žleza ne deluje pravilno, je ogroženo človekovo zdravje. Pregled z napravo ultrazvok ščitnice je pregled, ki ga zdravniki pogosto opravljajo, če posumijo, da je prišlo do bolezenskih sprememb v delu vratu, kjer se nahajajo mehka tkiva. Ena od ambulant, ki opravlja ultrazvok ščitnice, je ambulanta Ultralab: https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-vratu-in-scitnice
 
Ultrazvok ščitnice pove, kako ta deluje
 
Za ultrazvok ščitnice je treba povprašati v ambulantah ali klinikah, kjer so zaposleni zdravniki specialisti, ki opravljajo ultrazvočne preglede. Teh pregledov ne opravljajo povsod. Na vprašanje, ali ščitnica ali tiroidna žleza deluje tako, kot mora delovati, bo pomagal odgovoriti tudi ultrazvok ščitnice. Ultrazvočni pregled ščitnice namreč pomaga zdravniku ugotoviti, ali je prišlo do kakšne spremembe, ki ni običajna, temveč je bolezenska sprememba, na mehkem tkivu v vratu. Vsekakor pa bo ultrazvok ščitnice pokazal tudi to, kako se je že obstoječa bolezen na mehkem tkivu vratu razvila. Z ultrazvočnim pregledom ščitnice bo torej zdravnik lahko ali ugotovil, kakšna je bolezen, ali pa videl, kako bolezen napreduje.
 
Ultrazvok ščitnice za pomoč pri diagnozi
 
Ko bo ultrazvok ščitnice pokazal, kaj se na mehkem delu vratu pravzaprav dogaja, bo lahko zdravnik naredil načrt za nadaljnje preiskave ali celo že naredil načrt za potrebni poseg. Posameznik, ki je opazil, da se mu je zdravstveno stanje bistveno poslabšalo in je posumil, da je morda kaj narobe z delovanjem ščitnice, lahko poskrbi za svoje zdravje na tak način, da se odloči za samoplačniški pregled z ultrazvokom. Na tak način sam sebi omogoči, da pregledi, preiskave in morebitni posegi stečejo, kakor hitro je to mogoče. Pri določenih boleznih je namreč ključnega pomena, kdaj se ugotovi bolezen in kdaj se začne zdraviti.
 
Več o tem članku: Ultrazvok ščitnice in celotnega vratu

Bookmark and Share


Nazaj na Znanost

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj