Televizija v živo

Robot, ki tehta manj kot tri grame

Kategorija: Znanost

Avtor: Odiseus               Objavljeno: 2010-03-04 21:51:58

Raziskovalci z japonske univerze so predstavili izjemno majhnega robota, ki leti kot kolibri in ga lahko krmilijo s pomočjo infrardečih senzorjev.

Čeprav roboti kolibriji niso nič novega, prav tako ne izjemno majhna vozila, je posebnost zadnjega japonskega izuma ta, da tehta le 2,6 grama in lahko leti 6 minut tudi do 10 metrov v višino.

Robot ima "krila", in čeprav je z njimi spreten kot kolibri, pa še ne zmore dalj časa lebdeti na istem mestu. Kolibriji so namreč edine ptice na svetu, ki lahko lebdijo, in to je naslednji korak, ki ga nameravajo narediti japonski raziskovalci. Robot bo po njihovih besedah lahko dalj časa obstal v zraku na istem mestu in z mikrokamero posnel fotografije.

Takšne minirobote namreč želijo uporabiti v primerih katastrof, ko bi morali pregledati ozke in težko dostopne kraje ali območja, ki so prenevarna za ljudi. Vojska in obveščevalne službe pa se verjetno veselijo kamere, ki bi skoraj neopazno lahko "pokukala" za vogal ali prinesla posnetke iz krajev, kjer je nameščanje prisluškovalnih naprav nemogoče.

Z vohunskimi roboti kolibriji se namreč že dalj časa ukvarjajo tudi v ameriški državni agenciji Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). A tam jim je do zdaj uspelo razvili robota, ki tehta 10 gramov in leti okoli 20 sekund.

Več o tem članku: Robot, ki tehta manj kot tri grame

Bookmark and Share


Nazaj na Znanost

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj