Televizija v živo

Ogljikovi hidrati – naš sovražnik

Kategorija: Znanost
Ogljikovi hidrati – naš sovražnik
Avtor: gpecar               Objavljeno: 2010-07-22 14:59:31

Za živila s slabimi ogljikovimi hidrati označujemo živila, ki imajo visok glikemični indeks. Najpogosteje so to tako imenovana sodobna, industrijsko predelana živila, umetno sestavljena živila, kemično pridobljeni koncentrati (koruzni sirupi, predelani škrobi) in gensko spremenjena živila. Zanje je značilno, da nasitijo le za kratek čas, telo pa njihove energije ne porabi v celoti, zato se ta kopiči v obliki maščobnih blazinic.
Trenutno so glavni krivec za neustavljivo epidemijo vseh bolezni, povezanih z debelostjo, prekomerno telesno težo in vseh ostalih bolezni, ki so s tem povezane. Družba je nekako splošno sprejela dejstvo, da ogljikovi hidrati zatorej ogljikove hidrate lahko strogo omejimo ali celo uživamo z rezervo.

Nizko ogljikohidratne diete zagovarjajo dejstvo, da je inzulin hormon, ki promovira kopičenje maščob in naj bi zaradi tega strogo nadzorovali njegovo izločanje in sicer s kroničnim omejevanjem uživanja ogljikovih hidratov. Dandanes so se v družbi razpasle kot da so naš sovražnik.
 

Več o tem članku: Ogljikovi hidrati – naš sovražnik

Bookmark and Share


Nazaj na Znanost

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj