Televizija v živo

Junaška dejanja živali

Kategorija: Živali
Junaška dejanja živali
Avtor: Odiseus               Objavljeno: 2010-01-08 01:57:51

Znanstvenica iz univerze v Parizu trdi, da so junaška dejanja med živalmi mnogo bolj pogosta, kot so do sedaj predvidevali. Živali, kot so delfini, opice, netopirji in celo mravlje, so sposobne nuditi nesebično pomoč.

Pariz - Znanstvenica iz univerze v Parizu trdi, da so junaška dejanja med živalmi mnogo bolj pogosta, kot so do sedaj predvidevali. Živali, kot so delfini, opice, netopirji in celo mravlje, so sposobne nuditi nesebično pomoč, tudi če je zaradi tega ogroženo njihovo življenje, piše spletni portal Telegraph.co.uk.

Dr. Elise Nowbahari iz univerze v Parizu je dejala, da je dokazov o junaških dejanjih živali vse več, kar kaže na to, da nesebična pomoč znotraj ene vrste ni le domena človeka.

Delfini tako ogrozijo svoje življenje, da rešijo ujetega delfina. Opice z življenjem branijo ranljivejše člane svoje skupine, samičke netopirjev pa pri porodu pomagajo drugim samicam. Nowbaharijeva je razložila, da si med seboj pomagajo tudi mravlje, denimo, če je ena od njih ujeta ali napadena, ji druge priskoči na pomoč.

Eden bolj znanih posnetkov nesebične pomoči, kjer žival za drugo tvega lastno življenje, je posnetek bizona, ki mladiča brani pred levom. "Reševanje med pripadniki iste živalske vrste, ki ni človek, je sicer zelo redko, vendar še vedno bolj pogosto, kot smo predvidevali," je dejal Nowbaharijeva, ki je rezultate raziskave objavila v reviji Communicative and Integrative Biology.

Na podlagi opazovanj medsebojne pomoči med pripadniki iste živalske vrste, je zapisala štiri kriterije za junaška dejanja, ki sicer veljajo tudi pri ljudeh.

Prvi je, da je posameznik v situaciji, s katere ne more pobegniti, grozijo pa mu resne fizične poškodbe. Drugič, reševalec priskoči na pomoč in pri tem tvega svoje zdravje. Tretjič, reševalec izbere pravilno taktiko reševanja situacije. Zadnji kriterij pa je, da gre za nesebično pomoč, za katero ni v naprej določene nagrade.

Nowbaharijeva bo glede na kriterije določila, ali so bila zabeležena dejanja živali dejansko junaška.

Več o tem članku: Junaška dejanja živali

Bookmark and Share


Nazaj na Živali

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj