Televizija v živo

Ruska fronta prebita? JAAAAAAAAAA(R)!

Kategorija: Šokantno
Ruska fronta prebita? JAAAAAAAAAA(R)!
Avtor: Odiseus               Objavljeno: 2009-11-18 23:57:14

Slovenski nogometaši so z dih jemajočo predstavo premagali Rusijo (1:0) in se uvrstili na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki!

Neverjetno, a resnično. Slovenci so bili v razprodanem Ljudskem vrtu gospodarji od prve do zadnje minute. (Velika) Rusija - polfinalistka zadnjega Eura - je delovala nemočno, (mala) Slovenija pa briljirala. Napadalno, brez strahu in z željo, veliko kot Triglav. Gol za mundial je padel v 44. minuti, ko je Zlatko Dedič po podaji Valterja Birse matiral Igorja Akinfejeva.

Keržakov in Žirkov izgubila živce
Rusi so v nadaljevanju pokazali nekaj več, a prav tako bi lahko padel še drugi slovenski gol. Favorizirani gostje so vse bolj izgubljali živce. V 67. minuti je rdeči karton dobil Aleksander Keržakov, nato pa v sodnikovem podaljšku še Jurij Žirkov. Fantastično, Slovenija bo drugič v svoji zgodovini igrala na svetovnem prvenstvu.

Novakovič streljal v Akinfejeva
Slovenci so odločno začeli srečanje, hitro prevzeli pobudi, in imeli že v 4. minuti 'smrtno' priložnost. Birsa je v kazenskem prostoru lepo našel Milivoja Novakoviča, ki se je sam znašel pred Akinfejevom, a je z okoli 13 metrov streljal naravnost v ruskega vratarja. 'Nova' je bil bržčas presenečen, da se mu je ponudila taka priložnost, zato je tudi streljal relativno slabo.

Že po 10 minutah bi bilo lahko 2:0
Rusi so bili v uvodnih minutah izgubljeni, očitno je bilo, da jim obrambna postavitev ni pisana na kožo. Na drugi strani bi Kekova četa že do 10. minute lahko vodila z 2:0. Andraž Kirm je namreč z leve strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je žoga zadela Sergeja Ignaševiča in se odbila v vratnico. Posest žoge po prvih 20 minutah: 64:36 za Slovenijo.

Slovenci v prve pol ure popolnoma zasenčili Ruse
Gostje so zapretili šele v 19. minuti, ko je z roba kazenskega prostora poskusil Roman Pavljučenko. Novakoviču se je nova priložnost ponudila v 27. minuti, toda Akinfejev je bil na mestu. Rusi v prve pol ure praktično niso pokazali ničesar, vse njihove akcije so končale daleč od slovenskih vrat.

Dedičev gol v idealnem trenutku
Pred slovenskimi vrati je nevarno postalo šele v 40. minuti. Aleksander Radosavljevič je 20 metrov od vrat napravil prekršek nad Pavljučenkom. Prosti strel je izvajal Ignaševič, ki je z bombo zadel Novakoviča v glavo, tako da je slednji potreboval zdravniško premoč. Le malo kasneje pa zasluženo vodstvo za Slovenijo. Birsa je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Zlatko Dedič med dvema ruskima branilcema - s kung fu udarcem - matiral Akinfejeva. Sijajen zaključek polčasa, v katerem je bila Slovenija več kot gospodar na igrišču. Posest žoge - 58:42, streli v okvir vrat - 4:0.

Dedič spravljal v težave ruske branilce
Hiddink je na začetku drugega polčasa v igro poslal Aleksandra Keržakova in Sergeja Semaka. Napadalnejši začetek gostov je obetal bolj napeto nadaljevanje. A tudi Slovenija ni popuščala. V enem od nasprotnih napadov je Dedič znova dobil z Berezuckim, streljal iz težkega položaja, vendar je žoga za las zgrešila okvir vrat. Razpoloženi Dedič je malo kasneje dobil še dvoboj z Ignaševičem in padel, a Hauge ni pokazal na belo točko. Rusi razen posamičnih prebliskov niso pokazali veliko.

Keržakov predčasno pod prho
Resnejša priložnost se jim je ponudila po prostem strelu v 64. minuti, ko je Vasilij Berezuckij streljal prek vrata. V 66. minuti se je zgodil še drugi ključni trenutek na tekmi. Aleksander Keržakov je brcnil Samirja Handanoviča, potem ko je slednji že zadržal žogo. Po nekajminutnem prerivanju je Hauge Rusu (upravičeno) pokazal rdeči karton. Južna Afrika je bila še korak bližje.

Handanovič preprečil najhujše
Rusi so sicer več napadali, toda prave priložnosti vse do 84. minute ni bilo. Tedaj je Žirkov ušel Brečko in ustrelil z desne strani, toda sijajni Handanovič je ubranil strel. Na drugi strani bi Dedič lahko že zapečatil usodo zbornaje komande, toda ustrelil je mimo vrat. Napete zadnje minute niso prinesle spremembe izida, za piko na i je v 92. minuti pordel še Žirkov. Slavje širom Slovenije se je lahko začelo.

Več o tem članku: Ruska fronta prebita? JAAAAAAAAAA(R)!

Bookmark and Share


Nazaj na Šokantno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj