Televizija v živo

Avatar povečuje možnosti za samomor

Kategorija: Šokantno
Avatar povečuje možnosti za samomor
Avtor: Odiseus               Objavljeno: 2010-01-14 00:58:22

Ogled filma Avatar lahko povzroči depresijo ter poveča možnosti, da se boste odločili za samomor. Psihiatri pri več tistih, ki so si film ogledali, prepoznavajo znake Werherovega sindroma.

Pri večjem številu ljudi so opazili, da si po ogledu filma želijo živeti na čarobnem planetu, kakršnega je po zaslugi sodobne tehnologije na velikem platnu upodobil režiser James Cameron. Ker pa so prisiljeni živeti na Zemlji, se znajdejo v hudi depresiji, ki nekatere pripelje celo do samomora. Na spletni strani avatar-forums.com (za ogled morate biti registrirani) je tako že več kot tisoč objav navdušencev nad filmom, ki opisujejo, da so po ogledu filma zapadli v depresijo, nekateri so celo poskušali storiti samomor.

"Po ogledu filma ni nič več isto. Stalno razmišljam o sami vsebini filma in o občutkih, ki sem jih takrat doživljal. Sedaj vem, da se bom reinkarniral na Pandori, zato mi ne preostane drugega, kot da storim samomor", je na forumu zapisal uporabnik z vzdevkom "Mike".

Avatar, ki po vsem svetu podira rekorde gledanosti, prikazuje popolno družbo, utopijo. Prikaz v tridimenzionalni tehniki pa naj bi še bolj vplival na čustva gledalcev, zato psihologi odsvetujejo ogled filma tistim, ki preživljajo težke trenutke, so psihično nestabilni ali pa zlahka zapadejo v depresijo.

Glede Avatarja je kritična tudi Rimokatoliška cerkev (RKC). V Vatikanu menujo, da se film preveč potaplja v spiritualizem, ki poveličuje naravo, premalo pa se osredotoča na pristna človeška čustva. Po mnenju papeža Benedikta XVI. film predstavlja nevarnost, da bi ljudje naravo začeli dojemati kot novo vrstvo božanstva.

Več o tem članku: Avatar povečuje možnosti za samomor

Bookmark and Share


Nazaj na Šokantno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj