Televizija v živo

Slovenske kratke pravljice za najmlajše

Kategorija: Razno
Slovenske kratke pravljice za najmlajše
Avtor: radlesic               Objavljeno: 2020-09-02 10:37:56
Dogodivščin polne in zabavne kratke pravljice zazibljejo vsakega, tako večjega kot mlajšega otroka, v sen. Otrok z veseljem prisluhne zgodbicam o risanih junakih in pogumnih živalih, njihovih dialogih in pustolovščinah. Pripovedke puščajo veliko prostora za domišljijo in potop v domišljijski svet. 
 
Priljubljene in hkrati poučne kratke pravljice za lahko noč so idealna priložnost, da se starši povežejo z otrokom pred spanjem. Na spletni strani Lahkonočnice pa lahko tudi malo starejši otroci, ki že znajo brati, preberejo pripovedko v slovenskem jeziku, ki je pisana v besedi. Na voljo pa je tudi spletno predvajanje in poslušanje zgodbic. 
 
Kratke pravljice v besedi in ilustracijah 
 
Nekoč so otroci brali knjige, danes pa se pripovedke priznanih avtorjev selijo na splet. Tako lahko otroci, ki že znajo brati in pisati, pred spanjem preberejo različne kratke pravljice o dogodivščinah risanih junakov. Pozorno branje zgodbic pa je tudi odlična priložnost, da starši z otroci vadijo izgovorjavo besed, tudi tistih, ki so težje izgovorljive. 
 
Da bi si otrok lažje predstavljal, kako junaki v povesti izgledajo, pa lahko z zanimanjem pregleda slikanice in ilustracije ob besedilu kratke pravljice. Tako risani junaki dobijo svojo podobo. Pravljična podoba junakov je nekaj posebnega, saj ilustratorji prilagodijo slikanice otroški domišljiji in otroškem preprostem razumevanju sveta. 
 
Predvajanje kratke pravljice na zvočnem posnetku 
 
Če se otroku ne ljubi brati in vaditi izgovorjave besed, pa mu starši lahko na mobilnem telefonu ali preko računalnika namestijo spletni predvajalnik, ki v avdio posnetku predvaja kratke pravljice za lahko noč. Poslušanje pripovedk ima svoj čar, saj pripovedovalci uporabljajo takšne glasove, ki posnemajo osebnosti in čustvena stanja živalskih in človeških junakov v zgodbah. 
 
Pripovedovalci prav tako naglasijo določene besede in besedne zveze, poudarijo težje izgovorljive besede, da si jih otrok lažje zapomni, ter z glasom odigrajo zabavne dialoge med junaki v pripovedkah. Otroci tako z velikim zanimanjem poslušajo slovenske kratke pravljice na posnetkih, ki jih lahko predvajajo znova in znova.  
 
Več o tem članku: Slovenske kratke pravljice za najmlajše

Bookmark and Share


Nazaj na Razno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj