Televizija v živo

Kokosovo olje je vir maščob in vitaminov

Kategorija: Razno
Kokosovo olje je vir maščob in vitaminov
Avtor: radlesic               Objavljeno: 2019-01-22 10:00:01

Beseda kokos ima dva pomena: Kokos je do trideset metrov visoko tropsko drevo z velikimi listi ali pa pomeni sadež tega drevesa, ki je v obliki velikega oreha z vlakni. Eno od imen za kokosovo palmo je »drevo tisočerih rab«. Že to ime pove, da je sadež kokos vsestransko uporaben in izkoriščen skoraj v celoti. Kokos ima belo meso, ki se lahko posuši, nato se iz njega naredi moka. Iz posušenega kokosovega mesa se lahko naredio tudi kosmiči. Sveže meso pa se uporabi za iztiskanje tekočine, ki se imenuje kokosovo olje. Kokos je vir številnih vitaminov in mineralov. Sončnično olje za cvrtje in kuhanje se vse bolj umika bolj zdravi tekočini, ki se imenuje kokosovo olje.

Kokosovo olje iz zrelega kokosa

Olje kopre ali kokosovo olje je jedilno olje, ki se iztisne iz svežega zrelega oreha kokosa, uporablja pa se za več stvari. Ker vsebuje veliko maščob, počasneje oksidira in je zato zelo odporno ter ne postane žarko. Rok trajanja kokosovega olja je približno dve leti. Stabilno kokosovo olje je v nasprotju z olivnim oljem primerno za cvrtje, kar s pridom izkoriščata kitajska in tajska kuhinja, vse pogosteje pa se ljudje tudi pri nas odločajo za zamenjavo sončničnega olja s kokosovim oljem. Vonj ima precej nežen, okus pa je blag in ne prevlada v jedi.

Kokosovo olje je lahko ekstra deviško

Prideluje se torej kokosovo olje iz kopre. Kopra je tisti del oreha, ki se ga lahko zaužije in vsebuje maščobe in je odličen vir beljakovin. Za pridobivanje kokosovega olja, ki je kakovostno, morda biti kokos res zrel in takrat mu rečemo deviško olje. Pridobivajo oziroma delajo ga kokosovega mesa, ki je sveže, lahko pa tudi iz kokosovega mleka. Kokosovo mleko v nasprotju s prepričanjem nekaterih ni bele barve, temveč je prozorno in je prav tako užitno, lahko se kar popije ali skuha v kakšni jedi. Poleg deviškega kokosovega olja se proizvaja kokosovo olje, imenovano ekstra deviško olje.

Več o tem članku: Kokosovo olje je vir maščob in vitaminov

Bookmark and Share


Nazaj na Razno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj