Televizija v živo

Kaj je kontroling?

Kategorija: Razno
 Kaj je kontroling?
Avtor: radlesic               Objavljeno: 2019-02-04 12:00:01
Kontroling je področje, ki je primerljivo s poslovodnim računovodstvom. Je sistem za sprotno spremljanje in analiziranje poslovanja ter za primerjanje obstoječih poslovnih rezultatov z načrtovanimi. Kontroling je instrument vodenja v podjetju, ki ima štiri osnovne naloge: načrtovanje, kar vključuje načrtovanje poslovanja, proračun in koordinacijo ciljev; nadzorovanje, ki se nanaša na spremljanje in primerjanje realiziranega in načrtovanega ter na analiziranje odmikov in trendov; informiranje, ki zajema sistematičen prikaz podatkov, poročanje in napovedovanje; usmerjanje, pri čemer gre za odločanje na podlagi podatkov in za korektivne ukrepe. Podjetja lahko storitve kontrolinga naročijo pri različnih računovodskih podjetjih, med drugim tudi pri računovodskem servisu Moje računovodstvo. Več o njihovi ponudbi kontrolinga si lahko preberete na njihovi spletni strani https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling.
 
Učinkovit kontroling za poslovne uspehe 
 
V okviru kontrolinga je zelo pomembno oblikovanje in spremljanje poslovnih ciljev. Tako lahko dobro izvajan kontroling pripomore k uspešnemu razvoju podjetja, saj bodo njegove finance racionalne. Poleg tega lahko uspešen kontroling vpliva na doseganje ciljev, dobrih poslovnih rezultatov in širitev podjetja. Računovodski servisi v okviru te storitve zagotavljajo tudi svetovanje, pomoč pri načrtovanju dejavnosti in upravljanju ter redno poročanje, kar olajša poslovanje podjetja – naročnika. Če za svoje podjetje potrebujete kontroling visoke kakovosti, se obrnite na računovodsko podjetje Moje računovodstvo. 
 
Kontrolerji – izvajalci kontrolinga
 
Kontroling izvajajo specializirani računovodje, imenovani kontrolerji, ki delujejo v okviru računovodskih servisov. Kontrolerji spremljajo določanje poslovnih ciljev, načrtovanje in upravljanje, s tem pa prevzemajo soodgovornost za doseganje poslovnih ciljev in rezultatov. Skrbijo za strategije, rezultate in finance ter s tem prispevajo h gospodarski učinkovitosti podjetja. Poleg tega usmerjajo delne cilje in pripadajoče načrte ter organizirajo za celotno podjetje poročanje, usmerjeno v prihodnost. Prav tako oblikujejo procese določanja ciljev, načrtovanja in upravljanja tako, da lahko vsi sodelujoči pri odločanju delujejo ciljno usmerjeno. Pripravljajo vse podatke in oskrbujejo odločevalce z ustreznimi informacijami ter oblikujejo sistem kontrolinga in skrbijo zanj. 
 
Več o tem članku: Kaj je kontroling?

Bookmark and Share


Nazaj na Razno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj