Televizija v živo

Bančna garancija za odpravo skritih napak

Kategorija: Razno
Bančna garancija za odpravo skritih napak
Avtor: radlesic               Objavljeno: 2018-01-11 09:14:55

Nepremičnine oziroma stanovanja, hiše ne kupujemo vsak dan. Zato, da se pri nakupu izognemo kasnejšim nepričakovanim nevšečnostim je zelo pomembno,  da se pri izbiri stanovanja pred nakupom s prodajalcem pisno dogovorimo o vseh bistvenih sestavinah prodajne pogodbe, ki zadevajo tako prodajalca kot kupca nepremičnine.

Pred odločitvijo za nakup nepremičnine, je potrebno skrbno pregledati izbrano nepremičnino, ter bit pozoren na vse napake, tako skrite kot neskrite. Skritih napak ni možno opaziti med običajnim pregledom, temveč se pokažejo šele kasneje. To je lahko premajhna izolacija, parket, ki tekom uporabe odstopi, nepravilni tlaki v kopalnici itd. Po zakonu mora prodajalec nepremičnine jamčiti za skrite napake, ki bi se pokazale v nekem določenem obdobju po nakupu stanovanja, vendar pa je vprašanje kako boste uspešni z uveljavljanjem zahtevka za odpravo skritih napak. V veliki večini primerov je možno, da prodajalec ne bo priznal skritih napak ali za njih ne bo imel ustreznih sredstev.

Prodajalec vam mora, zaradi zakonske obveznosti, izročiti bančne garancije za odpravo skritih napak. Če vam prodajalec ne želi izročiti bančne garancije za odpravo skritih napak, potem imate možnost, da zadržite plačilo petih obrokov kupnine dokler vam ne izpolni to njegovo obveznost. Nepreklicno vztrajajte pri bančni garanciji.

Kupec mora prodajalca o skriti napaki obvestit v osmih dneh od dneva opažene napake. Drugače lahko kupec zgubi pravico in vse stroške nosi sam. Poznane so tudi očitne napake, katere lahko opazimo že pri običajnem pregledu stanovanja oziroma nepremičnine. Pri tem lahko kupec vztraja pri odpravi napak ali jo odpravi sam na stroške prodajalca.

Če se hoče prodajalec zavarovati, potem mora ob izročitvi nepremičnine kupcu izročiti nepreklicno bančno garancijo, saj se z njo banka zaveže, da bo na prvi poziv kupca brez ugovorov takoj izplačala določen znesek garancije. Veljavnost bančne garancije mora biti vsaj 26 mesecev od pridobitve uporabnega dovoljenja.

Več o tem članku: Bančna garancija za odpravo skritih napak

Bookmark and Share


Nazaj na Razno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj