Televizija v živo

Prihodnost transporta

Kategorija: Avto
Prihodnost transporta
Avtor: Odiseus               Objavljeno: 2009-11-25 12:57:50

Prihodnost se vse bolj nagiba h križancem med avtomobili in motorji. Na avtomobilskem salonu v Tokiu sta bili predstavljeni vozili, ki navdih iščeta v svetu motociklizma.

Nissan je tako Japoncem predstavil koncept land glider, BMW pa je pozornost plenil s konceptom simple. Oba modela sta sicer še daleč od serijske proizvodnje, vseeno pa predstavljata številne tehnologije, ki bodo v prihodnosti pogost pojav na cestah. Nissan na primer uporablja tehnologijo "drive by wire". Koristi jo za prenos informacij od upravljalnega sklopa do prenosa, z vozilom pa se upravlja s pomočjo upravljalne palice (joysticka).

 

Spajanje dveh svetov

Prednosti tovrstnih vozil so evidentne glede na to, da spajajo oba svetova – motociklizem in avtomobilizem. Kompaktne mere jim omogočajo lažje manevriranje v mestih in prometnih konicah, prednost je tudi ta, da za parkiranje ne potrebujejo veliko prostora. Oblika karoserije omogoča nizek koeificient arerodinamičnega upora, kar v kombinaciji z majhno maso pomeni tudi nizko porabo goriva. Plus v primerjavi z motocikli je tudi varnost, saj je karoserija bolj čvrsta in zaprta ter je na ravni varnosti malih vozil.

 

Težava pri modelu, ki ga je predstavil BMW, je ta, da potnika sedita drug za drugim, s tem pa je stabilnost vozila porušena. Zaradi relativno visoke in ozke karoserije je težišče avtomobila previsoko, zato je vožnja pri višjih hitrostih nevarna. Rešitev leži v nagibanju karoserije oziroma v zniževanju težišča, ki v primeru omenjenih modelov deluje povsem avtomatsko. Centralne procesorske enote analizirajo podatke o hitrosti vozila in kotu obrnjenosti volana, oziroma v Nissanovem primeru nagiba upravljalne palice. Glede na zbrane podatke sistem avtomatsko nagiba karoserijo vozila v eno ali drugo smer.

 Simple nasledil model clever
BMW je predstavil že drugi nagibni koncept v zadnjih treh letih. Prvi je bil clever, ki so ga Bavarci predstavili leta 2006 v Ženevi. Tako kot zdaj je imel eno kolo spredaj, zadaj pa sta bili dve pogonski kolesi. Clever je gnal majhen 230 kubični BMW-jev agregat, prilagojen na delo z naravnim plinom, ki je razvil 13 kW/17 KM in 35 Nm navora. V primeru modela simple je moč motorja neznane prostornine zrasla in je 35 kW/48 KM, pogonu pa je dodan tudi elektromotor. Če je clever v povprečju za pot, dolgo 100 kilometrov, porabil 2,4 litra goriva, simple porabi le dva oziroma šest kilovatov električne energije. Inovativni koncept naj bi dosegel najvišjo hitrost tudi do 200 km/h. Temu se lahko zahvali zaradi nizkega aerodinamičnega upora, ki je vsega 0,18 Cd.

Posnemanje carverja one
Glede na to, da simple deluje inovativno in futuristično, bodo zlobni jeziki pripomnili, da BMW z njim ni odkril tople vode. Skoraj identičen koncept je proizvajal nizozemski proizvajalec carver. Carver one je poganjal 660-kubični štirivaljni agregat moči 48 kW in 110 Nm navora, kar je dovolj za najvišjo hitrost 185 km/h in pospešek z mesta do 100 km/h v 8,2 sekundah. Carver je uporabljal tehnologijo DVC Dynamic Vehicle Control, s pomočjo katere se je v zavoju lahko nagibal do 45 stopinj v eno ali drugo smer, isto tehnologijo pa je ponudil tudi drugim proizvajalcem.

 Serijski model je bil premierno predstavljen leta 2007 v Ženevi, po dveh letih proizvodnje pa so prodali vsega 200 primerkov. Carver je bankrotiral in s tem vsaj na kratko zaustavil evolucijo takšnega tipa vozila. Ali bodo globalni izzivi ponovno prebudili idejo o avtomobilih, navdahnjenih z motocikli, bo pokazal čas. Avtomobilski salon v Tokiu je ena od potrditev, da bi se to lahko zgodilo.

Več o tem članku: Prihodnost transporta

Bookmark and Share


Nazaj na Avto

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj