Televizija v živo

Nova BMW-jeva petica

Kategorija: Avto
Nova BMW-jeva petica
Avtor: Odiseus               Objavljeno: 2009-11-24 16:57:45

Münich; Nemčija - BMW je predstavil šesto generacijo poslovne petice. Kot doslej, naj bi ponujala vse tisto, kar bi si kupci takšnega avtomobila želeli. Elegance, tehnološke kompetentnosti in zgledne vozne dinamike.

Tokrat brez kontroverznosti
 

Avtomobil oblikovno povzema smernice, ki jih je začrtala sedmica, utrdila pa serija 5 gran turismo. Upamo pa si reči, da bo petica vseeno prepoznavna in da njene linije tečejo še bolj tekoče kot pri omenjenih dveh avtomobilih. Petica tako ostaja poslovna limuzina namenjena tudi tistim z željo po vzorni vozni dinamiki, ki je pravzaprav zaščitni znak znamke. V prid temu bo nova petica med drugim nudila tudi prilagodljivo podvozje (dynamic driving control), za medosno razdaljo pa pravijo, da bo najdaljša v razredu, kar naj bi pomenilo izdatno mero udobja.

Tehnologije še in še
 

Ta naj bi se začela pri motorjih in zaključila pri varnosti, vmes pa se nahaja kup tehničnih igračk, ki bodo razvajale tiste najbolj zahtevne. Izpostaviti velja novost, paket BMW connected drive. Združeval naj bi različne pasivne oziroma delno aktivne varnostne elemente, kot so opozorilnik pred trčenjem (pomaga v povezavi z aktivnim tempomatom), sistem za nadzor okolice v temi, ki s pomočjo infrardeče svetlobe "opazuje" okolico (poznamo že iz sedmice), opozorilnik pred nenamerno zapustitvijo voznega pasu, tako imenivani "head-up" prikazovalnik bo izpisoval pomembnejše podatke na vetrobransko steklo, petica pa bo znala tudi sama parkirati.

Na čelu osemvaljnik, na repu štirivaljnik

Vrh motorne palete bo v začetku predstavljal bencinski osemvaljnik podprt z dvema turbinama, ki bo razvil 300 kW največje moči in 600 Nm najvišjega navora med 1750 in 4500 vrtljaji. Na drugem koncu ponudbe bo moč izbrati štirivaljnega dizla s 135 kW, vmes pa bodo poslovneži lahko posegali po treh različicah šestvaljnega bencinarja (535i, 528i, 523i) in dveh različicah šestvaljnega dizla (530d, 525d). Vsi agregati bodo na voljo tudi v povezavi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom (pri 550i bo serijski), ki je bil doslej rezerviran za sedmico.

Več o tem članku: Nova BMW-jeva petica

Bookmark and Share


Nazaj na Avto

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj