Televizija v živo

Srednjeveško draženje z iztekom svečnega plamena

Kategorija: Razno
Srednjeveško draženje z iztekom svečnega plamena
Avtor: radlesic               Objavljeno: 2018-06-22 08:30:13

V nekaterih delih Anglije, so med 17. in 18. stoletjem so se začele uporabljati javne dražbe, ki so se uporabljale za prodajo blaga in zakupnin. Na teh posebnih dražbah je bil konec signaliziran s potekom svečnega plamena, katerega namen je bil zagotoviti, da nihče ni mogel natančno vedeti, kdaj se bo dražba končala in dati zadnjo ponudbo. Včasih so bili namesto iztekanja svečnega plamena uporabljeni tudi drugi nepredvidljivi procesi, kot je denimo ''footrace''. Ta vrsta javne dražbe je bila prvič omenjena leta 1641 v evidenci Gospodarske zbornice. Kmalu je postala zelo priljubljena in leta 1660 so zabeležili dva primera, ko so prodali presežne ladje za ''palec sveče''.
 

S časoma so se začele razvijati tudi prve dražbene hiše in prva na svetu je bila ustanovljena v Stockholmu na Švedskem. Sotheby's je trenutno druga največja dražbena hiša na svetu in je bila ustanovljena v Londonu leta 1744, prva največja pa je Christie's, ustanovljena leta 1766 v Londonu, kjer so tudi objavili svoj prvi avkcijski katalog. Do konca 18. stoletja so v kavarnah in gostilnah pogosto potekale dražbe umetniških del, ki so bile na sporedu dnevno, tiskali so se tudi avkcijski katalogi, kjer so bili predstavljeni razpoložljivi predmeti. Z razvojem interneta pa je prišlo tudi do znatnega povečanje uporabe javne dražbe, saj so tako  lahko dražitelji preko širokopasovnega spleta ponudili široko paleto kupcem v velikem obsegu blaga, kot je bilo to mogoče pred pojavom interneta.
 

V letu 2008 je nacionalno združenje dražilcev poročalo, da so bruto prihodki dražbene industrije za to leto znašali približno 268 milijarde USD, pri čemer so najhitreje rastoči sektorji bili kmetijski stroji in stanovanja. Vse to nam torej da vpogled v zgodovino draženja ter kako se je spreminjalo vse do danes, ko je to postala ena izmed najpopularnejših možnosti ugodnih nakupov in prodaj.

Več o tem članku: Srednjeveško draženje z iztekom svečnega plamena

Bookmark and Share


Nazaj na Razno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj