Televizija v živo

Najem nepremičnine v Nemčiji

Kategorija: Razno
Najem nepremičnine v Nemčiji
Avtor: radlesic               Objavljeno: 2017-11-05 15:33:34

V Nemčiji je delež lastniških stanovanj med najnižjimi v razvitem svetu, prav tako večina Nemcev stanovanje raje najema kot pa kupuje. Razlog vsega tega je v tem, da je najemniški trg v Nemčiji bistveno bolj urejen kot v Sloveniji. V celotni Evropi ima Nemčija največji najemni sektor. Nemčija je že kmalu po koncu druge svetovne vojne začela s pametno stanovanjsko politiko, zato pa imajo lahko urejen najemni sektor. Po vojni je Nemčija z davčnimi olajšavami in neposrednimi subvencijami spodbudila gradnjo najemniških stanovanj, in sicer takšna, da so bila dostopna vsem socialnim slojem prebivalstva.

Nemčija na različne načine privilegira najemništvo nepremičnine pred lastništvom. V Nemčiji je z zakonodajo podprta uvedba kapice na najemnin, to pomeni, da se te ne morejo dvigniti več kot za 15 odstotkov v obdobju treh let. Junija leta 2015 so uvedli zakon, ki najemodajalcem onemogoča, da bi dvigovali najemnine za več kot deset odstotkov nad lokalnim povprečjem.

Najem nepremičnine se v Nemčiji spodbuja tudi tako, da država lastnikom ne omogoča davčne olajšave na hipotekarne obresti. Tako je potem razlika koristi med najemništvom in lastništvom nekako uravnotežena. Nemške banke so pri kreditiranju nepremičnin zelo previdne, posledično so hipotekarni krediti v Nemčiji veliko dražji in težje dostopni kot v kateri drugi državi. Težko dostopen kredit za nepremičnine, pa je tudi eden izmed razlogov, a se Nemci raje odločajo za najemništvo kot nakup. Zaradi precej ugodnih najemov nepremičnin ter dobre najemniške zaščite, se Nemcem ne splača kupovat nepremičnine.

Statistika je v letu 2016 kazala, da je delež lastniških stanovanj v Nemčiji 52,6-odstoten, v Švici je bil še nižji odstotek, in sicer le 44 odstoten delež, v Avstriji je 57,3-odstoten, v Sloveniji pa je delež precej visok, in sicer 76,6-odstoten, v Grčiji 75,8-odstoten, v Španiji 77,7-odstoten, v Romuniji, Litvi in na Slovaškem pa delež presega več kot 90-odstotkov.

Več o tem članku: Najem nepremičnine v Nemčiji

Bookmark and Share


Nazaj na Razno

Komentarji:

					


Dodaj nov komentar:
Za pisanje komentarjev se morate prijaviti. Prijavite se lahko tukaj